fbpx
Male køkkenfliser
08 Apr 2022

Male køkkenfliser – et gør det selv-projekt eller ej?

At male køkkenfliser lyder umiddelbart som piece of cake, men det er mere omstændeligt end som så. Vi giver dig et indblik i processen, så kan du vurdere, om det er et gør det selv-projekt eller ej.

Kigger du ud over dit køkken og mærker en grundlæggende tilfredsstillelse ved inventar, hårde hvidevarer og indretning? Men mærker du alligevel en lille insisterende følelse, der påpeger, at fliserne ikke er helt, som du gerne vil have dem? Så overvejer du sandsynligvis én af to løsninger: maling eller udskiftning af fliserne.

Begge dele kan naturligvis lade sig gøre. Men at skifte køkkenfliserne er et omstændeligt projekt, der både sviner, tager tid og kræver et forholdsvis stort greb i pengepungen. At male køkkenfliser derimod – det er lettere.

Ved at male dine køkkenfliser kan du komme det sidste element af utilfredshed til livs. Samtidig kan du skabe et unikt og personligt udtryk. Men det er ikke så let, som det umiddelbart lyder – se bare neden for.

Male køkkenfliser

At male køkkenfliser – fra start til slut

Langt de fleste af os har prøvet at male. Enten en væg, et loft, et møbel eller noget helt fjerde. Men det at male køkkenfliser, er ikke helt det samme. Det kræver en anden type maling, der er anderledes at arbejde med.

Derudover kræver maling af køkkenfliser et stort forarbejde – nemlig:

 • Rengøring
 • Klargøring
 • Grunding.

Når du er færdig med at grunde fliserne, er du klar til at male køkkenfliser. Men inden du kaster dig over projektet, kan du med fordel læse med neden for, hvor vi gennemgår de enkelte dele af malerarbejdet.

Rengøring af køkkenfliser

Det første led i processen med at male køkkenfliser er rengøring. Og her taler vi ikke om en våd klud, der skal køres over fliserne. Nej, det er mere omfattende end som så.

Hvis dine køkkenfliser skal tage godt i mod malingen, så den ikke skaller af, skal de rengøres grundigt. Meget grundigt. Derefter skal de matteres og slibes.

Den grundlæggende rengøring skal udføres med professionelle rengøringsmidler, så du kan eliminere kalk, afsyre fliserne og ph-neutralisere overfladen. Har du ikke adgang til de professionelle og skrappe produkter, kan du forsøge med grundrens og skuresvamp – og ikke mindst hårdt arbejde.

Opdager du undervejs i rengøringsprocessen, at der er skader på dine køkkenfliser, så skal disse udbedres, inden du går videre til næste skridt.

Klargøring af køkkenfliser

Det vigtigste forarbejde er gjort med rengøring og slibning af fliserne. Men det er også vigtigt, at du tager stilling til selve arbejdsområdet, så du gør arbejdet lettest muligt for dig selv (eller maleren).

Det første du med fordel kan gøre, er at iværksætte en grundig afdækning af alle omkringværende elementer. Både væggen, gulvet og bordpladen. Derudover skal du sikre, at der er et godt arbejdsmiljø, hvor udluftningen er på plads; når du skal male køkkenfliser, skal du nemlig anvende en maling, der kaldes polyurethan, og som afgiver skrappe dampe, indtil den er hærdet.

I forbindelse med udluftning er det ikke nok at åbne vinduet. Du bør sørge for god og professionel udluftning, så du ikke udsætter dig selv for giftige kemikalier.

Næste skridt i processen er påføring af grunder. Inden du går i gang med det, anbefaler vi dog, at du øver dig lidt med sprøjtepistolen på et sted, der ikke er synligt. Har du ikke et fliseområde at øve dig på, så brug en anden flade. Det vigtigste er, at du får forståelse for trykket, når du maler med en sprøjtepistol. Der skal nemlig hverken for meget eller for lidt maling på fliserne ad gangen.

Husk i den forbindelse, at polyurethan er et flydende plastmateriale, der hærder hurtigt. Du må derfor ikke lave for mange fejltagelser, når det endelige malerarbejde skal udføres – det kan være svært at gøre om.

Male køkkenfliser

Grunding af køkkenfliser

Så er køkkenfliserne rengjort og klargjort, og så skal du i gang med malerarbejdet. Men det er ikke polyurthanen, der skal påføres i første omgang. Der er derimod en særlig hæftegrunder, der får malingen til at – ja, hæfte bedre.

Det er vigtigt, at du ikke går på kompromis med kvaliteten, når du køber hæftegrunder. Den er nemlig det grundlæggende element i et flot og professionelt resultat.

Så er du klar til at male dine køkkenfliser

Når hæftegrunderen er fuldstændig tør – og her mener vi virkelig fuldstændig tør – er du klar til næste skridt. Den endelige maling.

Her skal du bruge en professionel sprøjtepistol, og hvis du har fulgt vejledningen, har du allerede øvet dig, så du er sikker på, at du ved, hvordan den fungerer, og hvor hårdt du skal trykke.

Polyurethanen skal påføres i tynde lag over flere omgange. Det giver det flotteste resultat, og du minimerer samtidig risikoen for, at malingen løber.

Den mest brugte farve til at male køkkenfliser er hvid, men du behøver ikke nødvendigvis at gå den slagne vej. Du kan sagtens gå med en helt anden farve og på den måde sætte dit eget farverige præg på køkkenet.

Gør det selv eller ej

Er du usikker på, om du har modet og evnerne til at kaste dig over projekt maling af køkkenfliser på egen hånd, er du velkommen til at kontakte os. Hos Emaljespecialisten er vi eksperter i polyurethan, og vi har mange års erfaring med malerarbejde – også når det kommer til maling af fliser.

Det er gratis og uforpligtende at få et tilbud, så hold dig endelig ikke tilbage.

  Få et uforpligtende tilbud

  Udfyld formularen eller send en mail direkte til info@emaljespecialisten.dk

    

  img

  træk og slip filer her


  understøttede filer: PNG, JPG og JPEG maks.

   

  privatlivspolitik ved udfyldelse af kontaktformular

  FORDELE VED OVERFLADEBEHANDLINGER
  • Tiden i byggerod er stærkt reduceret
  • En overfladebehandling er en bæredygtig og økonomisk god løsning
  • Med en overfladebehandling kan du få en design løsning som passer dig.
  • Vi tilbyder overfladebahandlinger i mange farver, glanse og forskellige finishes
  ×

   Få et uforpligtende tilbud

   Udfyld formularen eller send en mail direkte til info@emaljespecialisten.dk

     

   img

   træk og slip filer her


   understøttede filer: PNG, JPG og JPEG maks.

    

   privatlivspolitik ved udfyldelse af kontaktformular