fbpx
01 Jul 2022

Maling af klinker i køkken – er det noget, du selv kan gøre?

Maling af klinker i køkken er bestemt en mulighed, og du kan opnå et rigtig flot resultat. Både på gulvklinkerne og på vægfliserne. Men er det noget, du kan gøre selv?

At male dine gulvklinker i køkkenet lyder umiddelbart som en smal sag. Det er noget med en lille uges ferie, en omgang rengøring og så i gang med pensel og spand. Eller hvad? Er der mere i det end som så?

Ja. Desværre. Det er faktisk en ret omstændelig proces, men med det rette værktøj, en god teknik og en smule (okay, en del) kendskab til materialerne, så kan det godt lade sig gøre. I denne artikel dykker vi ned i processen, så kan du efterfølgende vurdere, om maling af klinker i dit køkken er et gør det selv-projekt eller ej.

Men lad os først kigge på, hvorfor du overhovedet bør overveje maling.

Maling af klinker i køkken – derfor er det en god idé!

Hvis du kigger dig omkring i dit køkken og mærker en grundlæggende tilfredsstillelse ved alt fra inventar, hårde hvidevarer og indretning, er du en af de heldige. Så er der nemlig ingen grund til at overveje en dyr renovering af hele køkkenet.

Men kigger du ned på klinkerne og mærker et lille stik i maven, fordi de bare ikke er, som du gerne vil have dem? Måske er farven helt forkert? Eller størrelsen på klinkerne? Det kan også være, at du bare ikke kan lide det look, klinker på køkkengulvet giver?

Uanset hvad kan du gøre noget ved det, og det behøver ikke at koste spidsen af en jetjager. Ved at male klinkerne kan du nemlig skabe et flot, ensartet og personligt gulv. Men som vi allerede har indikeret, så er det ikke helt så let, som det måske lyder.

Maling af klinker med polyurethan

Du har sikkert prøvet at male før. Enten en væg eller et slidt møbel. Det er ikke så svært, og langt de fleste kan få et tilfredsstillende resultat ved hjælp af omhu og tålmodighed.

Det er straks værre, når det kommer til maling af klinker i køkken. Her skal du nemlig bruge polyurethan. Et produkt der er væsentligt anderledes at arbejde med end almindelig maling.

Derudover kræver maling af klinker i køkken et stort forarbejde – nemlig:

 • Rengøring af klinkerne
 • Klargøring af klinkerne
 • Grunding af klinkerne.

Først når klinkerne er blevet grundet – måske to gange – er de klar til det egentlige malerarbejde. Overvejer du stadig at stå for arbejdet selv, så læs med nedenfor, vi uddyber delprocesserne.

Rengøring 

Al forberedelse er vigtig, og det gælder også, når du vil male klinkerne i dit køkken. Det første trin i processen er rengøring af klinkerne. Det kunne naturligvis være rart, hvis du bare skulle tørre klinkerne over med en våd klud, men desværre må vi skuffe dig – der skal mere til.

Først og fremmest skal klinkerne vaskes med professionelle og stærke rengøringsmidler. Kalk skal elimineres, klinkerne skal afsyres og overfladen skal ph-neutraliseres. Når du har gjort det, skal klinkerne matteres og slibes, så de tager godt i mod malingen – og de skal naturligvis vaskes efterfølgende, så eventuelt slibestøv er helt væk.

Klargøring

Med rengøring, slibning og mattering på plads er du klar til næste skridt i processen – nemlig klargøring. Ikke af klinkerne men af arbejdsområdet.

Som det første skal der dækkes grundigt af, så du ikke ved et uheld kommer til at ramme vægge eller køkkenskabe. Polyurethan er nemlig ikke sådan at fjerne igen. Derudover skal du sikre en god udluftning, hvis du selv skal klare malerarbejdet, da malingen afgiver skrappe dampe, indtil den er hærdet.

Og med udluftning mener vi professionel udluftning. Det er ikke nok at åbne vinduet.

Grunding

Når både klinker og arbejdsområde er klar, kan du gå i gang med sidste skridt inden det egentlige malerarbejde. Nemlig grunding af klinkerne. 

Grunderen (såvel som selve malingen) bør påføres med en sprøjtepistol for et flot og ensartet resultat. Du kan med fordel øve dig lidt, inden du kaster dig over maling af dine klinker i køkkenet, så du er sikker på, at du har forståelse for trykket. 

Påfør grunderen i fine tynde lag og flere omgange, og vær især omhyggelig med fugerne, som suger mere maling end fliserne.

Sidste skridt i processen

Med al forarbejdet på plads er det tid til den egentlige maling af klinker i køkken. Det er nu, du skal have fat i polyurethanen.

Inden du begynder at male, er der dog to ting, du må forstå:

 1. Grunderne skal være fuldstændig tør, inden du påfører polyurethan.
 2. Polyurethan er et flydende plastmateriale, der hærder hurtigt.

Punkt nummer to betyder, at du skal vide, hvad du gør, når du maler med polyurethan. Der er ikke plads til for mange fejltagelser, da det kan være svært at gøre arbejdet om.

Vil du male selv – eller skal vi hjælpe dig?

Er du ikke helt sikker på, at du har det rette håndelag og tålmodighed til at male klinkerne i dit køkken på egen hånd, så må du hellere end gerne kontakte os. Hos Emaljespecialisten har vi mange års erfaring med maling af klinker såvel som andre produkter, der kan istandsættes med polyurethan – og vi hjælper også gerne dig.

  Få et uforpligtende tilbud

  Udfyld formularen eller send en mail direkte til info@emaljespecialisten.dk

    

  img

  træk og slip filer her


  understøttede filer: PNG, JPG og JPEG maks.

   

  privatlivspolitik ved udfyldelse af kontaktformular

  FORDELE VED OVERFLADEBEHANDLINGER
  • Tiden i byggerod er stærkt reduceret
  • En overfladebehandling er en bæredygtig og økonomisk god løsning
  • Med en overfladebehandling kan du få en design løsning som passer dig.
  • Vi tilbyder overfladebahandlinger i mange farver, glanse og forskellige finishes
  ×

   Få et uforpligtende tilbud

   Udfyld formularen eller send en mail direkte til info@emaljespecialisten.dk

     

   img

   træk og slip filer her


   understøttede filer: PNG, JPG og JPEG maks.

    

   privatlivspolitik ved udfyldelse af kontaktformular