Re-emaljering af badekar
– hvad er det, og kan du selv gøre det?
En re-emaljering af badekar er det samme som en renovering af badekar. Spørgsmålet er, hvordan det foregår?Og ikke mindst om det er noget, du kan klare på egen hånd?
Har du investeret i en bolig, hvor de tidligere ejere ikke har været alt for gode til at vedligeholde badekarret? Eller har du boet så mange år i din nuværende bolig, at badekarret har fået spor af tidens tand? Det kan også være, at du administrerer en række boligforeninger, hvor badekarrene skal sættes i stand, når en beboer flytter ud, og en ny flytter ind?
Uanset hvad der ligger til grund for badekarrets dårlige stand, er der en løsning. Re-emaljering. Har du aldrig hørt udtrykket, er du ikke den eneste. Teknikken går langt tilbage i tiden. Alligevel er det ikke noget, de fleste danskere har hørt om. Men det er ret enkelt. En re-emaljering af dit badekar betyder i bund og grund, at karret sættes i stand ved hjælp af (en særlig slags) maling.
Nedenfor tager vi et grundigt kig på processen. Til sidst stiller vi det spørgsmål, du med sikkerhed brænder inde med: Kan du selv foretage en re-emaljering?
Hvad er emalje?
Vi nævnte ovenfor, at en re-emaljering er det samme som at male. Det er til en vis grad også sandt, men emalje er ikke typisk maling. Ikke som du kender den. Du kan ikke male vægge, lofter og træværk med emalje. Til gengæld kan du male badekar, fliser, håndvaske og meget andet.
Emalje er et kvalitetsprodukt, der blandt andet bruges i bådindustrien på grund af materialets høje slidstyrke. Og naturligvis fordi det er hundrede procent vandafvisende. Det kaldes også polyurethan, og det er et såkaldt 2-komposit.
Emalje har mange fordele – for eksempel:
- ekstremt høj slidstyrke
- lang holdbarhed
- minimal lugt under brug
- hurtig tørretid.
Som nævnt er slidstyrken en af årsagerne til produktets anerkendelse blandt bådejere, men faktisk bruges det også i industrien til både biler og gulve. Selvom du aldrig har hørt om emalje før, kan du altså roligt regne med, at den kan klare presset fra den daglige brug af dit badekar.
Hvordan foregår en re-emaljering?
Selvom processen med en re-emaljering af badekar kan lyde forholdsvis lang, så er det faktisk en opgave, der kan løses i løbet af én enkelt dag. Du skal altså ikke vente i ugevis på, at badeværelset igen kan bruges, men kan i stedet glæde dig over, at du kan hoppe i badekarret allerede 24 timer efter, arbejdet er afsluttet.
Det vigtigste for et godt resultat, er kvaliteten af emaljen samt grundig forberedelse og professionel udførelse.
Når vi re-emaljerer et badekar, foregår det typisk efter følgende køreplan:
1) Vi dækker af. Både på de omkringliggende fliser og vægge, men også bundventil, blandingsbatteri og andre dele, der ikke skal emaljeres.
2) Vi rengør badekarret med særlige rengøringsprodukter, der fjerner skidt, snavs og kalk, så karret er modtagelig overfor den efterfølgende behandling.
3) Vi reparerer eventuelle huller og ridser med en vandafvisende filler samt fjerner eventuel maling, der skaller af.
4) Vi sliber eller ætser overfladen enten manuelt eller med kemiske hjælpemidler alt efter, hvilken overflade badekarret har.
5) Vi grunder badekarret med 2-3 lag, så den efterfølgende emalje hæfter uden vanskeligheder.
6) Vi re-emaljerer badekarret med den førnævnte emalje, og giver det 3-4 tynde lag.
7) Vi rydder op og efterlader badeværelset i samme stand, som da vi kom.
Vi står hundrede procent inde for de materialer, vi anvender – og ikke mindst for vores arbejde – og derfor giver vi tre års garanti på re-emaljeringen. Du kan dog forvente en levetid på +10 år, hvis du passer og plejer dit badekar efter forskrifterne.
Kan du selv foretage en re-emaljering?
Det korte svar på ovenstående spørgsmål er ja. Du kan naturligvis sagtens kaste dig ud i et re-emaljeringsprojekt på egen hånd – vi kan bare ikke garantere for resultatet.
For det første kræver et flot og professionelt resultat, at du har adgang til de rette materialer og det bedste værktøj. For det andet kræver det en del håndelag og erfaring at påføre emaljen, så der ikke kommer løbere eller helligdage.
Hvorfor vælge en re-emaljering af badekar?
Overvejer du, om det er pengene værd at investere i en re-emaljering af dit badekar? Om det ganske enkelt bedre kan svare sig at skifte det ud og sætte hele badeværelset i stand? Det er naturligvis helt op til dig, men vi vil gerne give dig nogle gode grunde til at overveje re-emaljeringen en ekstra gang – du får dem her:
- Da de fleste badekar er indbygget, kræver det at du nedriver fliser, og ved en evt. geninstallation af et nyt badekar, så skal der ofte mures op igen. Det er en omkosning til en murer
- Dernæst, før du kan flytte badekakarret, så skal afløbet afmonteres på forsvarlig vis, og lige så hvis det nye skal tilsluttes, så skal det gøres autoriseret af en vvs´er. Hvilket igen har en omkostning forbundet.
- Badekarret er ikke bare besværligt at flytte, det er også virkelig tungt, og arbejdet kræver mere end én mand.
- Flytter du badekarret, skal gulvet højst sandsynligt sættes i stand, medmindre du finder et nyt med nøjagtigt samme mål.
- Et nyt badekar koster mange penge, og det skal både leveres, monteres og tilsluttes.
- Det gamle badekar skal ikke bare ud af badeværelset – det skal deponeres på forsvarlig vis.
- Det er dyrt at renovere hele badeværelset – faktisk er det det dyreste rum, du kan kaste dig over.
Renovering af hele badeværelset
Tænker du, at en re-emaljering af dit badekar ikke nytter noget, fordi resten af badeværelset også trænger til en overhaling? Med emalje er det faktisk muligt at renovere hele badeværelset for forholdsvis få penge – i hvert fald sammenlignet med en totalrenovering.
Emalje kan bruges til at male både fliser, gulv, badekar, håndvask og bordplade, og det betyder, at dit badeværelse er så godt som nyt, inden du får set dig om. Er du nysgerrig efter at høre mere, så kig dig omkring på siden her, giv os et ring på tlf. 60 68 20 22 eller udfyld vores kontaktformular, så vender vi tilbage så hurtigt som muligt.